Nya tag i jakten på den perfekta bilden

Artiklar och information kring bild och kalibrering hos Sveriges bästa forum för alla entusiaster av bild och ljud!

Component

Ett par forumtrådar av intresse kring bild:

Om exemplarskillnader - Hur stor skillnad är det egentligen mellan två exemplar av vad som borde vara ”samma” display?

Olika Blu-ray-spelare ger olika bild - En av de vanligaste missuppfattningarna kring digital bild är att det alltid är ”samma resultat”. Om det vore så väl...

Paneler som driver under drift - Några mätexempel på TV-apparater från tidig generation LED-belysta LCD:er och hur några av dem är omöjliga att kalibrera därför att inom loppet av en timme har de helt förändrat sin färgåtergivning.

Mätare är mer eller mindre lämpliga - Exempel på hur reflexfiltret hos Panasonics ”Neoplasma”-paneler spökar till mätningarna för mätare med bred mätvinkel.

”Falska konturer” hos plasma vid rörelser. Ett av de vanligaste fenomenen med plasma och annan teknik som bygger upp bilden med pulsviddmodulering och halvtonsmönster/dithering.

Artiklar av intresse

Poyntons Vector – Charles Poynton skriver normalt fylliga och långa guider kring ämnen som gamma. För Spectracals räkning skrev han ett antal kortare och mer lättillgängliga guider.

Digital Video Essentials Program Notes – Guider till DVE, den kanske mest användbara testskivan

Spears & Munsil – Effektivaste testskivan för att utvärdera Blu-rayspelare. Gott om artiklar och förklaringar. Varning för gräsligt val av färger...